Oppkjøpet av Telenor Satellite er nå formalisert

I november ble det kjent at Space Norway har inngått avtale om å kjøpe Telenor Satellite. 4. januar 2024 ble de siste dokumentene signert, og Telenor Satellite er blitt en del av Space Norway-konsernet.

GLAD DAG: Fra venstre: Dag H. Stølan (administrerende direktør i Space Norway) og Morten Tengs (administrerende direktør i Telenor Satellite). Foto: Space Norway.

– Oppkjøpet betyr at Space Norway-konsernet blir det største og ledende satellittmiljøet i Norge og en betydelig satellittoperatør i Europa, forteller administrerende direktør, Dag H. Stølan.

For å kunne kjøpe Telenor Satellite, trengte Space Norway Stortingets tilslutning om tilførsel av nødvendig egenkapital. Stortinget vedtok like før jul i fjor å tilføre Space Norway egenkapital.

Glade for oppkjøpet

Ifølge Telenor Satellites administrerende direktør, Morten Tengs, er oppkjøpet positivt for Telenor Satellite.

– Vi er glade for å være en del av Space Norway. Vi ser frem til å bringe vår industrierfaring og kompetanse til bordet, sier han.

Tengs påpeker at Space Norway har noen av de mest innovative prosjektene i romindustrien.

– Sammen vil vi fortsette å utvikle den norske romsektoren og betjene våre kunder i hele Norden og EMEA-regionen, konkluderer han.  

Finansiert med egenkapital

Regjeringen tilførte Space Norway kapital for å finansiere kjøpet av Telenor Satellite.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Nærings- og fiskeridepartementet i prosessen med oppkjøpet. Når vi nå får eierskapet over Telenor Satellite, gir det nye og store muligheter for utvikling og vekst for Space Norway, forteller Stølan.

Space Norways administrerende direktør har store ambisjoner for konsernet fremover. Det kan du lese mer om i Høye ambisjoner for norsk romvirksomhet | Space Norway.

SIGNERING: Dag H. Stølan signerer. Foto: Space Norway.

Styrker Norges evne

Ifølge Stølan styrker Norge egenevnen for satellittjenester med dette kjøpet.

–  I tillegg er dette helt klart positivt for norsk romindustri, sier Stølan.  

Den nye organisasjonen vil bestå av rundt 170 medarbeidere lokalisert i Oslo-området og Tromsø.  Transaksjonen er verdsatt til 2,36 milliarder kroner på kontant og gjeldfri basis. 

Fakta om de to virksomhetene

Space Norway forvalter og videreutvikler strategisk og sikkerhetskritisk rominfrastruktur som dekker viktige norske samfunnsbehov.

Telenor Satellite er en ledende europeisk leverandør av satellitt-TV-sendings- og VSAT-datakommunikasjonstjenester for maritime og landbaserte sektorer.

Andre nyheter

Alle nyheter