Av: Christina Aas, 09.09.2022

Gara Quintana Díaz begynte i Space Norway i juni 2022. Vi har tatt en kaffeprat med henne for å høre litt om hvordan hun valgte utdanningen sin og Space Norway som arbeidssted.

Fortell oss litt om bakgrunnen din?

Jeg er fra Tenerife og flyttet til Gran Canaria for å studere. Foreldrene mine er lærere i videregående skole, men de er ikke tekniske, det er andre type fag de underviser i. Men jeg tror ikke man trenger foreldre med teknisk bakgrunn for selv å gå den veien.

Da jeg var liten, brukte jeg mange byggeleker, som Lego og Meccano, med metalldeler man skal skru sammen for å bygge forskjellige ting, og jeg likte det veldig godt. Jeg var også veldig ofte med faren min for å hjelpe ham med ulike prosjekter hjemme. Jeg tror jeg alltid har vært interessert i teknologi.

Hva slags utdanning har du?

Jeg studerte på Gran Canaria og tok en bachelorgrad og mastergrad i Telekommunikasjon fra universitetet der. Gran Canaria var nærmeste universitet som tilbød utdanningen jeg ønsket meg, så da var det et naturlig valg. De gjør faktisk noe annet enn å bare ligge på stranden på Gran Canaria!

Ellers ønsket jeg egentlig å studere aerospace, men ettersom jeg ikke var så interessert i «aero»-delen, altså flyteknikken, så var telekommunikasjon veldig interessant – det favner veldig bredt og dekker elektronikk, datateknologi og kommunikasjon mellom forskjellige typer systemer også.

Videre har jeg en doktorgrad innen elektroniske systemer, fra NTNU. Doktorgradstittelen er «In-orbit Radio Measurements using Software-Defined Radios in Small Satellites».

Hvordan valgte du utdanningen din?

Jeg har alltid likt romfart siden jeg var liten og har egentlig alltid hatt lyst til å bli astronaut. Da jeg valgte telekommunikasjon håpet jeg at det kunne gi muligheter for å jobbe innenfor romfartsbransjen. Drømmen var å skyte opp noe jeg har vært med på å utvikle.

Hvordan fant du jobben din?

Jeg søkte på en nettside med jobbutlysninger fra romfartsbransjen, og der fant jeg en utlysning for en doktorgradsjobb i Norge ved NTNU (i Norge er doktorgrad ansett som jobb og ikke utdanning). Doktorgraden handlet om software-defined radioer, som jeg hadde jobbet med i mastergraden min, og dette var på satellitter, som jeg drømte om å jobbe med, så da var det perfekt. Så det var helt tilfeldig at jeg havnet her i Norge egentlig.

Hva slags råd ville du gitt noen som tenker på å ta en doktorgrad i dag?

Du bør like temaet veldig godt og finne et godt miljø for å jobbe med det, ha et godt team rundt deg. Den største utfordringen slik jeg så det var graden av selvstyring som kreves når man gjør en doktorgrad, man har et ukjent problem som man selv må definere, og man må selv definere metodikken for å løse det, tidsplanen og de daglige oppgavene. Hvis man behøver noen ressurser for å løse oppgaven, f.eks. slik jeg behøvde satellitter for å studere hypotesene mine, så må man finne disse ressursene selv.

Når du skal koble av på fritiden, hva gjør du da?

Jeg drar til treningssenteret eller løper noen ganger, for å koble av. Og det som gir meg mest energi er å være med venner.

Hvordan havnet du hos Space Norway?

Jeg ble kjent med Space Norway gjennom doktorgradsarbeidet. Jeg jobbet med data fra NorSat-2 for å løse doktorgradsoppgaven min. På NTNU samarbeidet vi med SPN på et prosjekt finansiert av følgemiddelprogrammet til Norsk Romsenter. Da ble jeg kjent med noen som jobbet på SPN.

Jeg hadde hørt om Space Norway fra noen møter ved universitetet der Space Norway hadde vært involvert, og så selvfølgelig hørt om VDES (VHF Data Exchange System) som Space Norway er ansvarlig for.

Da vi jobbet med data fra NorSat-2 med Space Norway var det under et møte hos Space Norway at jeg hørte de hadde behov for flere ressurser og da tenkte jeg på å søke meg hit. Da Space Norway etterhvert utlyste en stilling kunne jeg endelig søke på den og fikk heldigvis jobben.

Hva er stillingen din og hva innebærer den?

Jeg er systemingeniør, sitter i Space Norway sine kontorer på Skøyen, og jobber på forskjellige ESA-prosjekter i avdelingen for Innovasjon og Utvikling.

Dette er egentlig min første jobb bortsett fra forskningsassistent ved universitet, hvis man ikke anser doktorgraden som en jobb, da. Det var interessant med forskning, men jeg hadde lyst å prøve industri.

Kan du fortelle om en opplevelse fra jobbkarrieren din som var spennende eller ekstra motiverende?

Det å få lage programvare selv og sende opp til en satellitt i bane (eid av universitetet i Vigo, Spania), se programvaren fungere i verdensrommet og samtidig sende data ned igjen til jorda, var utrolig inspirerende!

Programvaren var et skript som konfigurerte og styrte nyttelasten om bord satellitten, som var en radio (software-defined), slik at den kunne lytte etter støy på forskjellige måter. En software-defined radio er en radio der man kan endre mye mer enn en som har de samme parameterne fast i hardware. Man kan endre lyttefrekvens, hastighet på oppfangst av lyd (såkalt «sampling frequency»), båndbredde, osv.

Det jeg fant ut er at det er høy interferens i sentral-Europa, og dette er grunnen til at mange småsatellitter sliter med kommunikasjonen sin.

Jeg lytter i radiometerbåndene, og disse båndene er secondary service så det er lov å ha interferens der, men hvis man vet støyen i kommunikasjonsfrekvensene så kan man konfigurere kommunikasjonen sin til å være optimalisert for denne støyen og prøve å unngå den best mulig.

Målet mitt var å jobbe i rombransjen, så sånn sett har jeg nå nådd målet mitt ved å begynne her hos Space Norway. Og på NTNU fikk jeg sendt opp programvare til en satellitt, og fikk data ned fra satellitten, så da nådde jeg mitt andre mål også!

Gara Díaz